Культура вучахёсем-яш-кёрёмшён

Культура вучах\сем _ яш-к\р\мш\н

Ч=ваш Республикин Президенч\ Н?В?Федоров 2004-м\ш ёула “Ёамр=ксен тата сыв= пурн=ё й\р­кин ёултал=к\” тесе пал=рт­р\? Ёак= ахальтен мар \нт\? Пи­р\н пуласл=х ёамр=ксенчен: в\сем м\нле воспитани илсе ёит\ннинчен: тавра кур=м\ м\нле пулнинчен нумай килет? Паллах: ёынна пур=нма: \ёлеме: пурн=ёа малалла т=сма ёир\п сывл=х кирл\? Ур=хла каласан: кирек м\нле отрасль те пур енчен аталанса: в=й­ланса пымалла? Культура та ёаплах?

Культура \ёчен\семш\н ра­йон Программинче пал=ртн= плансене: \м\тсене туллин пурн=ёласси чи малти ретре т=рать? Район администраций\ пул=шнипе: культура \ёчен\сем т=р=шнипе районта культур=на аталантарассипе малалла ут=мсем т=ватп=р: иртн\ ёул уйр=мах =н=ёл= пулч\? Район администраций\н пуёл=х\ А?Егоров районта культур=н пил\к ёулл=х\ тесе п\лтерн\? Ку пир\нш\н иртн\ ёулта пуёланн=? В=рмар поселок\нче: Пыс=к Енк­кассинче: Чулкасра т\сл\х библиотек=сем уё=лни ёакна лай=х к=тартса парать? Ёак=н пек библиотек=сем уёни вулакансен йышне пал=рмаллах .стерч\?

Культура учреждений\сен пурл=хпа техника бази ёир\пленсе пырать? 2004 ёулта Кавалта тата Кив\ В=рмарта т\сл\х библиотек=сем уёмалла: районти историпе-краеведени музейне юсаса хута ямалла? П\лт\р пур культура учреждений\сенче те юсав \ё\сем тун=? Районти культур=па кану ёурт\нче тата ялсенчи клубсенче т\рл\ мероприятисен пахал=х\ лай=хланса пырать? С=махран: иртн\ ёул пур\ 5840 мероприяти пулн=? +на 100 пин ытла ёын хутш=нн=?

Ёав=н пекех т.левл\ меро­прия­тисен шуч\ .сн\: иртн\ ёул 1064 мероприяти пулн=: 56 пин ёын курн=? Тематик=лла каёсене: концертсене: спектакльсене: лекци-калаёусене: т\рл\рен выставк=сене: театрализацилен\ уявсене тата ытти мероприятисене те ха­л=х юратса ё.рет?

Республика шай\нче ирттерекен творчеств=лла конкурссене хутш=нни: в\сенче пал=рни кашнинех хавхалантарать? Районти Культур=па кану ёурч\ ёум\нчи художеств=лла пултарул=х коллектив\н участник\ И?Данилова пир\нш\н х=йне майл= сас=лл=: республикипех пурте лай=х п\лекен Ираида Вдовина яч\пе ирттерн\ “Ай: юрлар-и” телерадиоконкурсра финала тухса лауреат ятне тив\ёр\?

Пыс=к Енккассинчи библиотека республика шай\нче ирттерн\ конкурсра “Ёултал=кри ялти чи лай=х библиотека” ята ё\нсе илч\? Паттири ял клуб\ “Ёултал=кри ялти чи лай=х клуб” номинаципе финала тухр\?

Художеств=лла пултарул=х коллектив\сем республик=ра ирт­терекен пур мероприятисене те активл= хутш=наёё\? Шупашкарти Лакрей парк\нче Республика кунне халалласа иртн\ концертра районти Культур=па кану ёурт\нчи тата Асл= Чакри ял клуб\ ёум\нчи ёемье коллектив\сем пыс=к сцена ёинче х=йсен пултарул=хне к=тартр\ё?

Урнарти “Сарнар” хал=х фольк­лор ансамбл\н \ёне лай=хпа пал=ртса х=вармалла? +на ертсе пыракан\ ялти культура ёурч\н заведующий\ Л?Иванова? Районти “Парне” фолькор ушк=нне те хурлама ёук? Хал\ ку ушк=н ё\н\ репертуар хат\рлет?

“Шупашкар - Ат=л т=р=х\нчи 2003 ёулхи культур=лл= т\п хула” мероприятие хутш=нса август уй=х\нче районта ирттерн\ “Янра: хуткуп=с”: фольклор ансамбл\сем: такмакё=сем х=йсемпе п\рле юрлама: ташлама курма пынисене те ил\ртр\ё? Ё\нтер.ё\сене грамот=семпе ас=нмал=х парнесем пат=м=р?

Кашни ёулах “Ч=ваш Ен% \нер: паян: ыран” смотр-конкурс: “Пир\н янташсем - палл= ёынсем” выставк=сем иртеёё\?

Кив\ В=рмарсем “Ман=н Ч=­ваш Ен - ман=н кил” тем=па ирттерн\ ачасен конкурсне хутш=нса Ч=ваш Республикин Патшал=х Канаш\н депутач\н П?Семенов=н призне ё\нсе илн\ тата в\сене грамот=семпе наград=лан=?

Иртн\ ёулхи ноябрь уй=х\нче Ч=ваш Республикин П\рре­м\ш Президентне суйлан=ранпа 10 ёул ёитнине палл= туса наук=­па практика конференций\: концерт: ачасен искусство шкул\нчи в\ренекенсен .керч\к\сен выс­тавки пулн=? “Президентпа п\р­ле” фотовыставка: “Культура - 1993-2003 ёулсенче” фотостенд: “Районти культура учреждени­й\сен \ё\-х\л\” видеофильм й\р­келен\?

Ачасен искусство шкул\нче \ёлекенсем те ачасене в\рентнис\р пуёне ытти мероприятисем те й\ркелеёё\? С=махран: иртн\ ёул П?Соловьев х=й баянпа выляма в\рентн\: хал\ музыка ен\пех в\ренме кайн= ачасемпе т\л пулу-концерт ирттерч\? Кун пек т\сл\хсем татах та илсе к=тартма пулать? В\сем пур те х=йсене шанса пан= \ёе чунтан юратса т=ваёё\? Ёакна каласа х=варни те выр=нл= пул\? А?Николаева 2-м\ш ёул Ч=ваш Республикин Президенч\н стипендиач\? Кунтан в\ренсе тухакансем х=­ш\-п\рисем Шупашкарти музыка тата художество училищисенче: республик=ри культура училищинче: Ч=ваш патшал=х культур=па искусство институт\нче п\л. илеёё\? В\сем специальность илсе хам=р района \ёлеме килессе шанса т=ратп=р? Кирек м\нле \ё пахал=хне те кадрсем татса параёё\? Ёав=нпа культура пай\ кадрсене ёир\плетсе п\л. шайне .стерессипе те \ёлет? Культура \ёчен\н хал=ха: ял ёыннисене культура енне туртма: в\сене мероприятисене хутш=нтарма т=р=шмалла? М\нш\н тесен ялти культура ёурч\сем: библиотек=сем: музейсем информаци илмелли: п\р-п\ринпе ёых=нса калаёмалли т\п ё=л куё пулса т=раёё\?

Ним\нле палл= событи те: ним\нле уяв та культура меро­прятисемс\р пулмасть? Районти Культур=па кану ёурт\нчи хал=х театр\: “Парне” фольклор уш­к=н\: “Салам” ансамбль: ытти кружоксене  ертсе пыракансем: методистсем: ялсенчи культработниксем пурте п\рле: п\р-п\ринпе канашласа \ёлеёё\? Ёак= килсе тухакан ыйтусене т\р\с те в=х=тра татса пама пул=шать?

Т? ВИКТОРОВА:

райадминистрацин